REUZEN IN STADENReuzin Wanne van de Speyhoek

Foto Guido Pype-2003

Reuzin Wanne (Johanna = doopnaam) werd geboren rond het jaar 1929 op de Speyhoek (de Speyhoek is het kruispunt van Sint-Jansstraat, de Vredestraat en de Grote Veldstraat). De naam Speyhoek vindt hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat de brandweer vroeger ter gelegenheid van de kermis er ieder jaar een grote spuitoefening (spaanse oorlog) hield. Brandweermannen kunnen dit nog getuigen.

Reuzin Wanne in nu ondergebracht bij Gerard Vandromme intussen overleden in 2010 en Simonne Godderis in de Vredestraat. De vader van Gerard, Henri Vandromme was de schepper en Jules Leroy de ontwerper van de  de reuzin. Hij maakte de constructie, het hoofd werd geschilderd door Jules Leroy en de stof voor de kleren werden geschonken door Edmond Blontrock.

De Reuzin komt nu niet veel meer op straat, haar laatste optreden dateert van de Batjes in 2003.

Spijtig dat we deze niet regelmatig te zien krijgen.

 

Foto's Donald Vandenbulcke rond 1970

Op zondag 28 juni 2015 was Reuzin Wanne na een rustperiode van 12 jaar op het gemeentehuis ontvangen voor de inschrijving.

Er was een kleine stoet vanaf de Speyhoek door de Sint-Jansstraat naar het Gemeentehuis waar de nieuwe " Orde van Wanne" de reuzin kwam inschrijven.

Staden is fier op hun Reuzin en deze zal regelmatig in het straatbeeld te zien zijn dank zij de nieuwe VZW.

Don Camillo en Peponč op de Vijfwegen

Foto's Guido Pype

Wie schrijft de historie ?


free directory